Mördegsformar med limekolafyllning!
Har bestämt mig för att testa nya kakrecept för att hitta nya favoriter. Oftast när jag bakar så gör jag samma kakor som hallongrottor, brysselkex och drömmar. Underbara kakor men det är alltid kul att få nya uppslag och vidga sina smaklökar.
Igår gjorde jag "Mördegsformar med limekolafyllning", ett recept jag hittat på nätet från "Mitt Kök". Själva kakan skall garneras med violströssel som varit helt omöjligt för mig att hitta. Jag har letat i livsmedelsbutiker, på Stockholms Aeter och Essencefabrik" och googlat omkring på nätet utan att finna det jag söker. Hittade några blogginlägg om att Dr Oetker säljer det men de inläggen var från 2010 och det kan hända att de inte längre säljer det. Men jag mejlade i alla fall dom för att fråga var sjutton gubbar jag får tag i detta lila vackra svårköpta strössel.

Ja så här blev dom mina mördegsfyllda kakor med limekola. Jag fick använda mig av det strössel jag hade hemma och det var nyinköpt strössel från "Bagarn och kocken" i form av rosa hjärtan och blåskrimande pärlsocker. Strödde även över riven lime för att ytterligare lyfta fram smaken. Lime är ju så otroligt gott tycker jag men i det här recpetet tycker jag att hasselnötterna "tog över" smaken lite för mycket så jag skulle nog droppa den nästa gång och eventuellt garnera med rostad flagad mandel istället för att bevara limekolasmaken så mycket som möjligt. Dessutom rostade jag även hasselnötterna för att jag tycker det blir godare smak då.

Men dom blev rätt så fina i alla fall.


Och här kommer receptet:
20-25 stycken
Ingredienser:
120 g smör
1 tsk vaniljsocker
drygt 1/2 dl strösocker
180 g vetemjöl
1 litet ägg
Limekolafyllning:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
2,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
1 lime, cirka 4 tsk pressad saft
3/4 dl hackade hasselnötter
Dekoration:
Violströssel
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakformarna om du använder metallformar.
2. Rör ihop smör, vaniljsocker och strösocker. Rör ned ägget.
3. Rör ner vetemjölet och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i kylskåp i minst en timme.
4. Dela degen i bitar och använd tummarna för att klä kakformarna med degen. Du kan också kavla ut degen och klä formarna med den utkavlade degen. Grädda i ugnen ca 6-8 minuter.
5. Låt kakorna kallna innan du stjälper upp dem ur formarna.
6. Gör fyllningen till formarna.
7. Limekolafyllning: Blanda alltsammans utom hasselnötterna i en kastrull och koka tills det går att göra en mjuk kula vid kulprov. Rör sedan ner de hackade hasselnötterna. Låt svalna lite och häll sedan upp i mördegsformarna. Strö gärna på violströssel.

