Tre möten med okända!

Möte 1.
Den hemlösa kvinnan sitter som vanligt med sin kundvagn utanför socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen. Jag ser henne ofta där då hon sitter på en sliten gammal plaststol som hon hittat någonstans när jag på mina nästan dagliga köpturer går till Konsum.
Denna gång tilltalar hon mig och frågar mig om jag vet vad Zimbabwe betyder. Jag stannar till, tar av mig mina solglasögon för att möta hennes blick på samma villkor för det är svårt att kunna avläsa en annan människa som "döljer" sig bakom mörka glas.
 
Nej svarar jag och fortsätter även fast hon inte frågat efter det - att jag inga kontanter har. Jag fortsätter snabbt med en motfråga och undrar om jag kan köpa något till henne. Det är varm ute säger jag och hon måste både äta och dricka. Hon ser lite lurig ut och runt hennes mun avslöjas det att hon druckit någon slags grönaktig smoothie eller liknande men jag säger inget om det. Sedan säger hon att det finns presentkort som man kan köpa på Konsum där man själv väljer belopp, det skulle hon vilja ha. Jag slås lite av hennes rättframhet och oblyga önskan men jag är av den åsikten att man skall inte fråga om något om man räds svaret. Säger att vi får se och fortsätter mot affären.
 
Jag plockar i mina varor i korgen och när jag står där i kassan ser jag presentkorten. Tar ett sånt och laddar med ett belopp.
- Du trodde väl inte att jag skulle komma tillbaka. Säger jag och räcker över kortet och en flaska vatten för det är väldigt varmt ute. Hon ler och tar emot min gåva och våra vägar skiljs åt för den här gången.
 
Någon dag senare går jag förbi henne igen. Jag hälsar och hon tittar på mig som om jag vore en idiot...
 
Möte 2.
Ännu en varm het dag. Vi befinner oss på Vanadisbadet - det "nya Vanadisbadet" som det så tjusigt heter.
Det är lite mer folk denna dag och till slut hittar jag och barnen en någorlunda stor plätt som vi kan vika ut våra medhavda badlakan på. Snett bakom oss sitter två något äldre herrar och solar och småpratar med varandra. Den ena herrens telefon ringer titt som tätt och jag uppfattar det som om någon vill ta ut honom på "roligheter" till kvällen men först måste han hem och se till sin gamla mor.
Jag märker att det är väldigt lätt att "överhöra" deras samtal och jag småler ibland. Som sagt var är det mycket varmt och till slut hoppar jag och Tindra i den härliga poolen. Sonen sitter och småsurar kvar vid våra saker, han vill inte alls bada eller ens vara där.
 
Efter en stund har jag fått nog av att plaska omkring så jag stiger upp och går mot våra handdukar. Märker att de båda två äldre herrarna stirrar så där på en uppifrån och ned om även om jag med all säkerhet VET att jag en bikini har på mig känns det som om den helt plötsligt slitis bort från min kropp. De är bara tysta och tittar.
 
Sedan säger den ena att hans kompisar nu för tiden bara dejtar utländska tjejer. Ena polaren träffar en tjej från Fillippinerna minsann tror jag att han sa. 
Tindra är kvar själv i poolen och jag ställer mig upp för att se att hon har det bra. Den ena herren närmar sig mig och säger:
- Hello, I saw you here yesterday. Det stämmer för jag och barnen var faktiskt på badet dagen innan också. Jag undrar varför han talar engelska med mig för om jag har "överhört" deras samtal måste de väl ha hört att jag talat svenska med barnen.
 
Ja jag var här igår också svarar jag. Det är väldigt bra här fortsätter han och märker att jag inte är så himla pratsugen för det är man faktiskt inte alltid och jag måste ha koll på mitt barn i poolen. Han önskar mig en trevlig kväll och jag säger "det samma".
 
Det sista jag överhör är att han säger till sin kompis att han var så där "svensk" och började prata med okända. Jag vet inte riktigt om jag tycker att det är så himla svenskt...
 
Möte nr 3.
På väg till jobbet första dagen efter en härlig semester. När jag kommer ned till busshållplatsen står det två kvinnor där och väntar. Plötsligt börjar den ena av dom, en tjusig dam i dräkt prata högt för sig själv.
Hon säger fula och obscena saker som om det vore det mest självklara saken i världen.
 
Jag och den andra tjejen låtsas inte om att vi hört det vi just hört och att den tredje kvinnan är och uppför sig mycket märklig. Är inte duktig på att fastställa andra människors diagnoser men jag uppfattar det som om hon lider av någon form av "tourettes". Hon låter även något aggressiv men jag uppfattade henne inte som farlig. Damen fortsätter att prata "fult" ända tills bussen kommer och jag tänker det är tur att barnen inte är med...
 
När vi stiger på bussen så avtar inte hennes prat och helt plötsligt vrålar hon:
- Stäng av robot! Hon fortsätter att prata om att döda och jag vänder mig lite förskräckt om för att förvissa mig om att hon inte sätter sig nära mig men hon fortsätter längre bak i bussen. 
Efter ha uttalat "stäng av robot" verkar det som om hon lugnar ned sig och jag hör henne inte mer under min fortsatta färd mot jobbet och jag ser aldrig om hon kliver av före eller efter mig.
 
I morgon tar jag en tidigare eller senare buss... 
"Stäng av robot"...