Chokladkaka!
Det började med att jag köpte Monika Ahlbergs kakbok "Kakor små och mjuka". Jag älskar hennes kokböcker och när jag satt där och bläddrade i den nya boken insåg jag att det var dags att inhandla lite nya kakformar för att kunna göra de underbara bakverken.
Efter ha googlat omkring lite så hittade jag fram till "Bagaren och kocken". Vilket himmelrike för den som gillar att baka. Hittade de formar jag var ute efter plus lite annat smått och gott...





Ja precis - där är formen jag letade efter så att jag kan baka den där härlig chokladkakan!

Så där ja - färdig!


Det känns lite överflödigt att nämna det men jag gör det ändå - den var SJUKT god! ♥
Och här kommer receptet:
200 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
Knappt 1 dl kakako
1 liten apelsin, skal och saft
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
100 g mörka chokladknappar eller grovt hackad mörk choklad
Smör och ströbröd till formen
Glasyr:
150 g mörk choklad
1 tsk smör
Rör ihop smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt kakao samt skalet och saften av apelsinen. Rör ned äggen, ett i taget.
Blanda mjölet med bakpulvret och tillsätt växelvis med vispgrädden till äggsmeten.
Vänd till sist ner chokladknapparna eller den grovt hackade chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i 175 grader varm ugn i 40-45 minuter. Låt den gärna vara en aning kladding i mitten.
Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. Rör ner smöret i den smälta chokladen. Häll glasyren över kakan precis före servering.
Kakan kan frysas och serveras vid ett senare tillfälle. Gör glasyren och glasera kakan när den ska serveras.

Ät och njut!
Mums!! :0